ORZECHOWIEC

Krzysztof
Przepisy
14.12.2014 21:16
ORZECHOWIEC

Przepis

SKŁADNIKI na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej Castello

1 kostka margaryny

1 cukier waniliowy

0,5 szklani cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany

Składniki na ciasto zagniatamy,ciasto powinno być elastyczne ale nie klejące.

Dzielimy je na trzy części,każdą rozwałkowujemy na cienki placek(odpowiadający naszej formie)podsypując lekko mąką.

Formę o rozmiarach 25/35 wykładamy papierem do pieczenia i układamy placek.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.

Na ostatni placek wykładamy orzechy,pieczemy,uważając aby orzechy się nie spiekły.

ORZECHY:

30 dkg orzechów ziemnych opłukanych z soli

100 g margaryny

2 łyżki cukru

3 łyżki mleka słodkiego z puszki

Wszystkie składniki przekładamy do garnka,zagotowujemy i chwilkę gotujemy na małym gazie,aż masa zgęstnieje.

MASA BUDYNIOWA :

Polecam przepis na krem budyniowy,masy należy wykonać dwie porcje.

krem budyniowy

PRZYGOTOWANIE :

Pierwszy,upieczony placek układamy w blaszce,na to wykładamy część utartej masy,na to następny placek,resztę masy i przykrywamy plackiem z orzechami.Ciasto lekko dociskamy,zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.Orzechowiec idealnie smakuje na drugi,trzeci dzień,kiedy to ciasto zmięknie i daje się dobrze kroić.