Chałwowiec z brzoskwiniami

Ewelina
Ciasta
30.07.2014 8:45
Chałwowiec z brzoskwiniami

cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa 2 budynie waniliowe 200 g miękkiego masła 350 g chałwy ( użyłam waniliowej ) 3 szklanki mleka ponadto puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa) 50 g gorzkiej czekolady (do posypania) Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160 C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Do podstawowego przepisu dodałam jeszcze brzoskwinie w galaretce, aby nieco przełamać intensywny smak chałwy. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Połączenie smaków okazało się bardzo przyjemne, ale nie za słodkie, czego się obawiałam. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Sposób wykonania: Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Blachę o wymiarach 33 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/03/Chalwowiec-z-brzoskwiniami.html