Boczek peklowany i gotowany

Beata
Obiad
27.12.2015 0:07
Boczek peklowany i gotowany

Składniki 1,5 kg boczku bez skóry 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 liść laurowy sól Zalewa: 2 litry zimnej wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 4 płaskie łyżki soli peklowej (na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli peklowej) 4 ziarenka ziela angielskiego Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć boczek. Po tym czasie wyciągnąć boczek z wody, osuszyć, a następnie włożyć go do garnka z wodą , dodać majeranek, papryki, pieprz, liść laurowy i sól. Boczek po moczeniu się kilka dni w zalewie można ugotować tak jak zrobiłam to ja lub upiec w piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Wcześniej podawałam Wam przepis na szynkę peklowaną przepis znajdziecie tutaj. Idealny na kanapki z musztardą lub chrzanem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/12/boczek-peklowany-i-gotowany.html