Przepis
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
2,25 szklanki mąki pszennej
6 łyżek kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,75 szklanki wiórków kokosowych (ok. 70 g)
100 g suszonej żurawiny
2 garści orzechów włoskich (posiekać)
0,75 szklanki oleju
0,75 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki dżemu wiśniowego
kilka kropel aromatu arakowego
6 białek
1,5 szklanki cukru
100 g grubo posiekanej czekolady mlecznej
100 g grubo posiekanej czekolady gorzkiej
Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, żurawinę, posiekane orzechy i wymieszać.
W drugiej, średniej lub sporej wielkości misce, wymieszać olej, jogurt, dżem i aromat.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
Do miski, w której jest olej, dodawać stopniowo na zmianę proszki i białka i mieszać łyżką.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kawałkami czekolady.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 175°C.
SMACZNEGO!