ciasto jak czekolada bakaliowa (na samych białkach)

Krzysztof
Aranżacje
06.12.2014 19:56
ciasto jak czekolada bakaliowa (na samych białkach)

Przepis

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

2,25 szklanki mąki pszennej

6 łyżek kakao

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

0,75 szklanki wiórków kokosowych (ok. 70 g)

100 g suszonej żurawiny

2 garści orzechów włoskich (posiekać)

0,75 szklanki oleju

0,75 szklanki jogurtu naturalnego

4 łyżki dżemu wiśniowego

kilka kropel aromatu arakowego

6 białek

1,5 szklanki cukru

100 g grubo posiekanej czekolady mlecznej

100 g grubo posiekanej czekolady gorzkiej

Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, żurawinę, posiekane orzechy i wymieszać.

W drugiej, średniej lub sporej wielkości misce, wymieszać olej, jogurt, dżem i aromat.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier stale ubijając.

Do miski, w której jest olej, dodawać stopniowo na zmianę proszki i białka i mieszać łyżką.

Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kawałkami czekolady.

Piec przez około 45 minut w temperaturze 175°C.

SMACZNEGO!