Przepis
SKŁADNIKI
2 jaja
2 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
1 szkl.mleka
3/4 szkl.oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki proszku
1 łyżka sodki
2x200ml śmietany 30%
cukier waniliowy
łyżka cukru
śmietan fix
czekolada
dżem lub wydrylowane wiśnie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy mąkę i mleko, mieszamy, następnie kakao, proszek i sodę, mieszamy i wlewamy na posmarowaną oliwą formę, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C, pieczemy 40 minut.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i łyżką cukru, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy.
Upieczone i nie gorące ciasto kroimy na dwie części, na pierwszą nakładamy wydrylowane wiśnie, na to ubitą śmietankę, przykrywamy drugą częścią, polewamy rozpuszczaną czekoladą i odstawiamy do schłodzenia, smacznego.