Czekoladowy torcik

Krzysztof
Dekoracje
29.03.2014 22:17
Czekoladowy torcik

Przepis

SKŁADNIKI

2 jaja

2 szkl.mąki

3/4 szkl.cukru

1 szkl.mleka

3/4 szkl.oleju

2 łyżki kakao

2 łyżki proszku

1 łyżka sodki

2x200ml śmietany 30%

cukier waniliowy

łyżka cukru

śmietan fix

czekolada

dżem lub wydrylowane wiśnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, miksujemy, dodajemy mąkę i mleko, mieszamy, następnie kakao, proszek i sodę, mieszamy i wlewamy na posmarowaną oliwą formę, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C, pieczemy 40 minut.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i łyżką cukru, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy.

Upieczone i nie gorące ciasto kroimy na dwie części, na pierwszą nakładamy wydrylowane wiśnie, na to ubitą śmietankę, przykrywamy drugą częścią, polewamy rozpuszczaną czekoladą i odstawiamy do schłodzenia, smacznego.