karpatka idealna

Krzysztof
Aranżacje
13.10.2014 18:01
karpatka idealna

Przepis

Składniki (na blaszkę z piekarnika):

Ciasto:

2 szklanki wody

kostka margaryny (250 g)

2 szklanki mąki

9-10 jaj

Krem:

1 litr mleka

5 czubatych łyżek mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki cukru

3x16 g cukru wanilinowego

1,5 kostki margaryny (375 g)

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Ugotować budyń: w szklance mleka wymieszać obie mąki tak, by nie było grudek. Resztę mleka przelać do garnka, dodać oba cukry i zagotować. Do gotującego się mleka wlać strumykiem wymieszane z mlekiem mąki, mieszając, by nie powstały grudki. Pogotować do zgęstnięcia i odstawić do wystudzenia.

Ciasto: Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę margaryny i zagotować. Dodać mąkę i dalej gotować stale mieszając, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Do przestudzonej, miksując, dodawać jajka jedno po drugim. Gotowe ciasto rozdzielić równo na 2 blaszki z piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadzić fikuśnie, niezbyt równo. Wstawić obie blaszki do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem. Piec do momentu, aż blaty będą ciemnozłote, ale nie brązowe. Dobrze wypieczone, ale nie przypieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na ruszcie, by były chrupiące.

Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.

Na jeden z blatów wyłożyć masę i wyrównać. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Tak, by nie połamać tego górnego.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną