Penne z brokułami, pieczarkami i serem pleśniowym

mela
Makarony
21.11.2015 15:41
Penne z brokułami, pieczarkami i serem pleśniowym
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

200 gram makaronu penne

0,7 szklanek mleka 2%

2 sztuki serka Brie

1 Sztuka brokułu

5 sztuk pieczarek

2 sztuki ząbków czosnku

1 Łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki ziela prowansalskiego

1 Łyżeczka oliwy

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Ugotować makron al dente, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Umyć brokuła, uciąć korzeń. Oddzielić same różyczki, włożyć różyczki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.

Gotować aż do miękkości. ok 15 minut.

Umyć pieczarki i pokroić je na plasterki. Podsmażyć pieczarki na rozgrzanej oliwie, następnie dodać niewielką ilość wody, dusić do miękkości pod przykryciem, gdy woda odparuje wrzucić pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze chwilę razem.

W międzyczasie wlać do małego garnka mleko z pokrojonym drobno serkiem pleśniowym i podgrzewać je na małym ogniu, aż ser się rozpuści.

Następnie doprawić pieprzem i zielem prowansalskim.

Ostatecznie podawać penne z różyczkami brokuła, polać sosem i posypać pieczarkami.