- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
200 gram makaronu penne
0,7 szklanek mleka 2%
2 sztuki serka Brie
1 Sztuka brokułu
5 sztuk pieczarek
2 sztuki ząbków czosnku
1 Łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki ziela prowansalskiego
1 Łyżeczka oliwy
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Ugotować makron al dente, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Umyć brokuła, uciąć korzeń. Oddzielić same różyczki, włożyć różyczki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.
Gotować aż do miękkości. ok 15 minut.
Umyć pieczarki i pokroić je na plasterki. Podsmażyć pieczarki na rozgrzanej oliwie, następnie dodać niewielką ilość wody, dusić do miękkości pod przykryciem, gdy woda odparuje wrzucić pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze chwilę razem.
W międzyczasie wlać do małego garnka mleko z pokrojonym drobno serkiem pleśniowym i podgrzewać je na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
Następnie doprawić pieprzem i zielem prowansalskim.
Ostatecznie podawać penne z różyczkami brokuła, polać sosem i posypać pieczarkami.