Potrzebne nam (na 2 porcje):- 8 soczystych mandarynek- 3 łyżeczki żelatyny- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 250 ml śmietany 30% lub 36%- śmietan fix- owoce do ozdobyPrzygotowanie:Mandarynki przekrawamy na pół i za pomocą widelca wyciskamy sok (najlepiej żeby w soku znalazło się jak najwięcej miąższu). Oczywiście, w końcu postawiłam na galaretkę - nic nie smakuje tak dobrze jak domowa galaretka z bitą śmietaną i owocami. Gdy galaretka stężeje, wlewamy do miski śmietanę, dodajemy śmietan fix i miksujemy razem z cukrem waniliowym przez około 5 minut. Dodatkowy plus jest taki, że ten deser jest mało zajmujący i możemy go zrobić z większości owoców. Wierzch dekorujemy owocami, które za pomocą małych foremek do ciasteczek możemy przyciąć w fantazyjne wzory.