Ciasto mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, 1 łyżeczka soli, jajko 2 szt., masło 100 g (Masło Górskie), masło roślinne 150 g, cukier waniliowy 1 opakowanie 16 g, Masa Jabłkowa jabłka Antonówka 2,5 – 3 kg, cukier 250 g, cynamon 1 łyżeczka, Szarlotka przepis z kruszonką – wykonanie Krok 1 Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Spód szarlotki jest zrobiony na kruchym cieście, a na nim spoczywa gruba warstwa prażonych/duszonych jabłek, która jest z wierzchu posypana kruszonką. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, a następnie pozostałe 1/3 ciasta kruszymy na jabłka. Kule ciasta dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wykładamy na dno formy i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Cześć z tych przepisów możecie zobaczyć na Blogu wraz z krótkimi filmikami pokazującymi cały proces przygotowania. Nie potrzeba już żadnych dodatków – samo ciasto jest przepyszne i najlepiej smakuje na ciepło 🙂 Ponad 2 lata temu postanowiłem stopniowo te przepisy przenosić na bardziej trwały nośnik i tak powstała ta strona. Szarlotka przepis z kruszonką – tradycyjny przepis z domowego zeszytu Babci. Zeszyt z przepisami Babci ma już swoje lata, tekst już częściowo wyblakł, a kartki już się kruszą.