Przepis
Składniki:
1 mozzarella
1 bakłażan
2 pomidory
0,5 szkl, liści bazylii
pieprz cytrynowy
4 łyżki oliwy z oliwek
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Solimy i zostawiamy na 10 minut, aby warzywo puściło gorycz. Po tym czasie opłukujemy plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski.
Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Całość dobrze mieszamy.
Plastry smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej po około 5 minut po każdej ze stron, aż plastry będą miękkie. Pomidory myjemy i kroimy na plastry. Mozzarellę opłukujemy z solanki i również kroimy na plastry.
Robimy piramidki: na plastrze bakłażana kładziemy plasterek pomidora, następnie mozzarellę, ponownie bakłażana i pomidora, liść bazylii i kończymy plasterkiem mozzarelli. Posypujemy grubo cytrynowym pieprzem. Piramidki wstawiamy do gorącego piekarnika z włączoną górną grzałką i zapiekamy 5 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!