Piramidki z bakłażana i mozarelli

Krzysztof
26.11.2014 20:18
Piramidki z bakłażana i mozarelli

Przepis

Składniki:

1 mozzarella

1 bakłażan

2 pomidory

0,5 szkl, liści bazylii

pieprz cytrynowy

4 łyżki oliwy z oliwek

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Solimy i zostawiamy na 10 minut, aby warzywo puściło gorycz. Po tym czasie opłukujemy plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski.

Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Całość dobrze mieszamy.

Plastry smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej po około 5 minut po każdej ze stron, aż plastry będą miękkie. Pomidory myjemy i kroimy na plastry. Mozzarellę opłukujemy z solanki i również kroimy na plastry.

Robimy piramidki: na plastrze bakłażana kładziemy plasterek pomidora, następnie mozzarellę, ponownie bakłażana i pomidora, liść bazylii i kończymy plasterkiem mozzarelli. Posypujemy grubo cytrynowym pieprzem. Piramidki wstawiamy do gorącego piekarnika z włączoną górną grzałką i zapiekamy 5 minut, aż ser się rozpuści.

Smacznego!