Przepis
Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu, 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika. Omlet z dodatkami to 488kcal w tym 43,1g białka (!), 20,1g tłuszczu, 38,8g węglowodanów i 21,5g błonnika.
SKŁADNIKI:
40g otrębów żytnich
100g serka wiejskiego lekkiego
1 jajko
2 białka
cynamon
kardamon
kilka kropel aromatu rumowego
pół łyżeczki proszku do piecznia
5 łyżek wody
DODATKI:
50g serka wiejskiego lekkiego
30g malin
115g gruszki
20g masła orzechowego (KLIK)
PRZYGOTOWANIE:
Otręby zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskim
Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować
Tak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć pod przykryciem
Po kilku minutach przekręcić delikatnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć około minuty
Na koniec obudzić trochę swoją fantazję i udekorować pięknie swoje smakowite dzieło, a później... omnomnomnomn... :)
Smacznego i miłego dnia!