Przepis na ciasto pochodzi z książki Kuchnia wegetariańska autorstwa Jenny Stacey SKŁADNIKI (8 pierożków): CIASTO: - 2 szklanki mąki orkiszowej, zwykłej lub pełnoziarnistej (220 g) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 szklanki bulionu warzywnego (125 ml) - 4 płaskie łyżki przecieru pomidorowego (1/4 szklanki / 75 g) - szczypta soli - nasiona czarnuszki, do posypania pierożków (opcjonalnie) - odrobina mleka roślinnego, do posmarowania pierożków (opcjonalnie) FARSZ: - 1/2 porcji pikantnej pasty czerwonej soczewicy DO PODANIA: PRZYGOTOWANIE: Farsz należy przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed pieczeniem pierożków, ponieważ musi on odpowiednio zgęstnieć i trzeba go w tym celu dobrze schłodzić w lodówce. Recipe for the dough, adapted from the book Vegetarian Cuisine by Jenny Stacey INGREDIENTS (8 dumplings): DOUGH: - 2 C spelt flour, regular or wholewheat (220 g) - 1 tsp dried yeast - 1/2 tsp sugar - 1/2 C warm vegetable broth (125 ml) - 4 tbsp tomato puree (1/4 cup / 75 g) - pinch of salt - black cumin seeds (nigella), to sprinkle the dumplings (optional) - a little bit of unsweetened plant milk to oil the dumplings (optional) FILLING: - 1/2 portion of spicy red lentil dip FOR SERVING: PREPARATION: The filling should be prepared the day before or few hours before baking, because it needs to thicken properly in the fridge. (jeśli w domu jest chłodno, można nagrzać piekarnik na 50° C, wyłączyć i wtedy wstawić do niego miskę z ciastem, pomoże to drożdżom w lepszym wyrastaniu). (jeśli w domu jest chłodno, można nagrzać piekarnik na 50° C, wyłączyć i wtedy wstawić do niego miskę z ciastem, pomoże to drożdżom w lepszym wyrastaniu). Gdy nasze ciasto jest gotowe, umieszczamy kulę na oprószonym mąką blacie i dzielimy ją na 8 części. Gdy nasze ciasto jest gotowe, umieszczamy kulę na oprószonym mąką blacie i dzielimy ją na 8 części. Rozwałkowujemy każdą z nich na okrągły placek o grubości ok. 3 mm, nakładamy farsz na jedną stronę i zagniatamy pierożek. Rozwałkowujemy każdą z nich na okrągły placek o grubości ok. 3 mm, nakładamy farsz na jedną stronę i zagniatamy pierożek. Farsz należy przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed pieczeniem pierożków, ponieważ musi on odpowiednio zgęstnieć i trzeba go w tym celu dobrze schłodzić w lodówce. Jabłkowy chutney można przygotować dzień wcześniej lub w czasie gdy będzie nam rosło ciasto na pierogi. Jabłkowy chutney można przygotować dzień wcześniej lub w czasie gdy będzie nam rosło ciasto na pierogi. Smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10-15 minut w 220° C. Smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką, układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10-15 minut w 220° C. W zeszłym tygodniu publikowałam przepis na pikantną indyjską pastę do chleba i wspominałam, że świetnie nadaje się ona również jako farsz do pieczonych pierożków. Polecam gorąco, na gorąco lub na zimno ☺ weganom, wegetarianom i wszystkożercom. W szklance mieszamy ciepły (nie gorący) bulion oraz przecier pomidorowy i dodajemy całość do miski z mąką. W szklance mieszamy ciepły (nie gorący) bulion oraz przecier pomidorowy i dodajemy całość do miski z mąką. Ciasto na pierogi pochodzi z małej, niepozornej książeczki o kuchni wegetariańskiej i jest zupełnie inne niż wszystkie. Podajemy na ciepło lub na zimno. Podajemy na ciepło lub na zimno. Każdą z nich ugniatamy lekko w rękach i rolujemy w kulkę. Każdą z nich ugniatamy lekko w rękach i rolujemy w kulkę. (you can lightly wet the part where the dough is combined so it will stick better) Grease the top of the dumplings with milk, sprinkle with black cumin seeds, put on a baking tray lined with baking paper and bake for 10-15 minutes at 220 ° C. Serve warm or cold. Mieszamy wszystko ręką, a następnie uformowaną masę ugniatamy chwilę na oprószonym mąką blacie. Mieszamy wszystko ręką, a następnie uformowaną masę ugniatamy chwilę na oprószonym mąką blacie. Zagniatamy kulę i wkładamy ją do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.