Zupa czosnkowa z jakiem w koszulce

Ewelina
Zupy
22.12.2014 10:10
Zupa czosnkowa z jakiem w koszulce

Przepis

Składniki (na 4 porcje):

2 główki czosnku

3 gałązki tymianku

1 łyżeczka listków tymianku

1 liść laurowy

4 duże jajka

850 ml bulionu z kurczaka

150 ml wytrawnego wermutu

3 łyżki oliwy extra virgin

odrobina oliwy do posmarowania grzanek

czuba łyżeczka soli morskiej

pieprz

8 kromek bagietki

łyżeczka octu winnego

150 g startego sera gruyere

Wykonanie:

Czosnek podzieliłam na ząbki, obrałam i razem z gałązkami tymianku i listkiem laurowym włożyłam do garnka i zalałam bulionem. Wlałam wino, oliwę, sól morską i odrobinę czarnego pieprzu. Wstawiłam na gaz i po zagotowaniu, pozostawiłam na małym ogniu około 30 minut. Przecedziłam przez sitko, a czosnek, który pozostał na sitku przetarłam łyżką i przełożyłam do przecedzonego wywaru. Dodałam liski tymianku. Można doprawić do smaku.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 °C (termoobieg). Kromki bagietki ułożyłam na blaszce i zapiekłam około 5 minut, do wyschnięcia. Wyjęłam i każdą posmarowałam z obu stron oliwą i ponownie włożyłam do piekarnika na około 10 minut, aż bagietki podpieką się na złoty kolor.

W dużym garnku zagotowałam wodę i zakwasiłam ją łyżka octu winnego. Kiedy woda się zagotowała, zmniejszyłam gaz, żeby lekko bulgotała. Zamieszałam, żeby wytworzył się wir, do którego wbijałam po jednym jajku. Po wypłynięciu jajek na powierzchnię, oczyściłam je z nitek białka i gotowałam około 3 minuty.

Teraz czas na podanie tego wspaniałego bulionu. Do każdej miseczki włożyłam po 2 kromki grzanek. Ułożyłam na nich po jednym jajku i całość zalałam gorącą zupą. Ser do posypania podałam w osobnych miseczkach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną