Makowiec tradycyjny i nie tylko

Krzysztof
19.11.2014 8:37
Makowiec tradycyjny i nie tylko

Przepis

Przepis na makowca:

Ciasto drożdżowe - składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 130 g masła

- 200 g cukru

- 50 g drożdży

- 3 żółtka

- 1 szklanka mleka

- szczypta soli

- cukier waniliowy

- jajo do smarowania

Składniki na masę makową:

- 2 szklanki wody

- 1 szklanka mleka

- 500 g maku

- 300 g cukru

- 70 g masła

- 3 białka

- 1 cukier waniliowy

- rodzynki

- skórka pomarańczowa

- orzechy

Składniki na lukier:

- 1 szklanka cukru pudru

- 4 łyżki gorącej wody

Przepis na makowca:

1. Na początku zagotowujemy szklankę mleka z dwiema szklankami wody.

2. Do garnka wsypujemy mak i zalewamy go zagotowanym mlekiem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach nasz mak powinien wyglądać w ten sposób.

3. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Następnie bierzemy 3 jajka i rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy oraz zwykły, wlewamy szklankę mleka i drożdże. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając.

4. W między czasie roztapiamy masło do ciasta drożdżowego. Do mąki pszennej wsypujemy łyżeczkę soli oraz lekko podgrzany roztwór. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.W kolejnym kroku dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto drożdżowe przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia

5. W między czasie odcedzamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Ja w tym celu użyłam Thermomiksa.

Na patelni roztapiamy 70 g masła, wrzucamy zmielony mak, dodajemy cukier zwykły oraz waniliowy. W tym momencie do masy możecie dodać bakalie jeśli je lubicie. Mak smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając. Uważamy, aby cukier się nie przypalił. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z przestudzoną masą makową.

6. Proporcje, które wam podałam starczą na dwa strucle. Ja jednak jednego z makowców przygotuję w ciekawszej formie. Tak czy inaczej masę makową oraz ciasto dzielimy na dwie równe porcje.

7. Stolnicę posypujemy sporą ilością mąki i układamy na niej połowę ciasta. Oprószamy je i wałkujemy. Formujemy z niego Prostokąt o wymiarach 30x20 centymetrów. Na cieście równo rozkładamy masę makową, pozostawiając 2 cm krawędzie. Ciasto delikatnie zwijamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Makowiec dwukrotnie ciasno owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do podłużnej formy o długości 35 centymetrów.

8. Czas na drugiego bardziej kreatywnego makowca. Potrzebujemy do niego 20 cm tortownicy. Połowę naszego pozostałego ciasta, jeszcze raz dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na okręgi o średnicy 20 cm. Jeden z nich kładziemy na tortownicy, układamy na nim pozostały mak i przykrywamy drugim. Brzegi sklejamy. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Chwytamy dwie z nich i wykręcamy na zewnątrz. W ten sposób postępujemy z kolejnymi częściami. Naszą gwiazdę także smarujemy jajkiem i zamykamy w tortownicy, Przykrywamy papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie przypiekła.

9. Makowce wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Ciasta studzimy. następnie gwiazdę wyjmujemy z tortownicy, a strucla rozwijamy z papieru.

10. Makowca polewamy lukrem oraz ozdabiamy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Przepis na lukier do makowca:

Szklankę cukru pudru przesiewamy do miseczki i rozcieramy z czterema łyżkami gorącej wody.