Przepis
a jesienne słoty i ziąb najlepsza jest pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa. My mamy dziś dla Was przepis na zupę ogórkową, w nieco przyspieszonej wersji dla zabieganych. Dzięki temu to tradycyjne danie sprawdzi się w sam raz na szybki i tani obiad.
zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa – składniki:
8 ogórków kiszonych
ćwiartka selera
pół pora
1 marchew
4 średnie ziemniaki
pół pietruszki
1 cebula
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki kaszy manny
pół szklanki mleka lub śmietanki, według uznania
ponadto łyżka masła, garść posiekanego koperku, sól, pieprz
Zupa ogórkowa – wykonanie:
1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, posolić i zeszklić.
zupa ogórkowa
2. Zalać litrem wody. Dodać kostki rosołowe, startego na tarce o dużych oczkach selera, marchew i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego w talarki pora.
zupa ogórkowa3. Wszystko gotować pod przykryciem aż do ugotowania ziemniaków. Dodać starte ogórki kiszone, gotować kilka chwil.
SONY DSC
4. Zagęścić kaszą manną, gotować 5 minut. Zabielić mlekiem bądź śmietanką, doprawić pieprzem, solą, dodać koperek.
zupa ogórkowa
Nasza zupa ogórkowa wspaniale komponuje się z pieczywem z masłem lub smalcem. Smacznego!