polecam SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki krupczatki 1 szkl.cukru 2 jajka 3/4 szkl.miodu (może być sztuczny) 2 margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa do pierników( ja daję niepełne opakowanie) 1 łyżka kakao 1 łyżka kakao na lukier: 2 białka 2,5 szkl.cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Wszystko do miski i zagnieść-ja robię w robocie elektrycznym, wszystko wrzucam mieszam i gotowe,masa jest świetna do rozwałkowania,(dobra rada -zróbcie dziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. na lukier białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dosypujemy partiami cukier puder,na końcu dodajemy barwniki lub zostawiamy zwyczajnie biały.