Trochę inna sałatka

Ewelina
Sałatki
12.11.2014 10:36
Trochę inna sałatka

Przepis

Roladki z szynki

Składniki:

1/4 szklanki ryżu

2 jajka

2 łyżki szczypiorku

8 dużych plastrów szynki

2-3 łyżki majonezu

2 łyżki chrzanu

przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy w drobną kostkę. Ryż łączymy z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek, majonez i chrzan. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na plaster szynki i zwijamy w roladkę. W każdą roladkę wbijamy 2 wykałaczki, a następnie roladkę kroimy na 2 równe części. Pyszne na śniadanie jak również w formie zakąski.

Uwaga: plastry szynki powinny być dość duże, by można je było swobodnie zwinąć.