Carpaccio z buraka

Ewelina
Sałatki
05.09.2014 8:10
Carpaccio z buraka

Przepis

Carpaccio z buraka

Zdrowego odżywiania ciąg dalszy!

Dzisiaj w mojej kuchni królował burak. Warzywo niby całkiem zwyczajne, jednak można z niego wyczarować prawdziwe kulinarne cudeńka. Jednym z nich jest wyśmienite carpaccio z pieczonego buraka :)

Carpaccio z buraka to bardzo zdrowe i smaczne danie. Buraki pozytywnie wpływają na układ krwionośny, wzmacniają odporność i mają właściwości przeciwnowotworowe. Korzyści z ich jedzenia jest bardzo wiele!

Pamiętajmy jednak, by buraki upiec ze skórką- zachowują wtedy najwięcej witamin.

Składniki:

1 duży burak

rukola

1 kulka mozzarelli

kilka łyżek płatków migdałów

ocet balsamiczny

sól, pieprz

Do pieczenia buraka będziemy potrzebowali jeszcze kawałka folii aluminiowej. Przydadzą się również gumowe rękawiczki :)

Przygotowanie:

Zaczynamy od czynności najbardziej czasochłonnej, czyli od pieczenia buraka. Owijamy go folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie buraka wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy z folii i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy go ze skórki (w rękawiczkach!) i kroimy na cienkie plasterki. Możemy do tego celu użyć np. tarki lub obieraczki.

Plasterki buraka układamy na rukoli, ozdabiamy kawałkami mozzarelli i płatkami migdałów. Carpaccio doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Nasze danie możemy polać również odrobiną dobrej jakości oliwy z oliwek.

Gotowe!