Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :) SKŁADNIKI 600 g mielonej wołowiny 2 małe cebule 4 ząbki czosnku mała papryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao szczypta cynamonu olej do smażenia 100 g startego sera żółtego nachosy kwaśna śmietana PRZYGOTOWANIE Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Smacznego :) czwartek, 7 stycznia 2016 Chili con carne Autor: Małgorzata Chyla o 07:21:00 Etykiety: chili, chili con carne, chili con carne przepis, chili przepisy, chili z wołowiną, czerwona fasola, kuchnia amerykańska, kuchnia meksykańska, nachos, nachosy, pikantne danie jednogarnkowe, wołowina Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając). Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem,, po czym dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i kumin. Podajemy gorące chili z kleksem kwaśnej śmietany, żółtym serem i nachosami.