Przepis
Tego potrzebujesz:
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
szklanka mleka
10 g drożdży
łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
łyżeczka oliwy
Dodatkowo:
pieprz
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
250 g pomidorów koktajlowych
150 g zielonych i czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki posiekanej natki
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami!
Przepis na ciasto do pizzy:
1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
2. Odstaw na 15 minut.
3. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi.
4. Ciasto powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
5. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
6. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
Przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami:
1. Czosnek obierz, posiekaj i odłóż na 15 min.
2. Podgrzej lekko oliwę, wymieszaj z czosnkiem i posmaruj ciasto.
3. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem i ułóż na wierzchu razem z pokrojonymi pomidorami.
4. Posyp oliwkami i natką.
5. Piecz 15 minut w temperaturze 225 stopni.