Pizza z tuńczykiem i oliwkami - chrupiąca pyszna pizza

Magdalena
06.11.2014 20:07
Pizza z tuńczykiem i oliwkami - chrupiąca pyszna pizza

Przepis

Tego potrzebujesz:

Na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej typu 550

szklanka mleka

10 g drożdży

łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

łyżeczka oliwy

Dodatkowo:

pieprz

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

250 g pomidorów koktajlowych

150 g zielonych i czarnych oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy extra virgin

2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami!

Przepis na ciasto do pizzy:

1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.

2. Odstaw na 15 minut.

3. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi.

4. Ciasto powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.

5. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

6. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.

Przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami:

1. Czosnek obierz, posiekaj i odłóż na 15 min.

2. Podgrzej lekko oliwę, wymieszaj z czosnkiem i posmaruj ciasto.

3. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem i ułóż na wierzchu razem z pokrojonymi pomidorami.

4. Posyp oliwkami i natką.

5. Piecz 15 minut w temperaturze 225 stopni.