Trdelnik - przysmak ze Słowacji

Monika
19.10.2014 7:31
Trdelnik - przysmak ze Słowacji

Przepis

Przepis na Trdlo. Starocesky Trdelnik. Węgierski Kürtőskalács

czas: 30 minut + wyrastanie + pieczenie

liczba porcji: 12 sztuk

Składniki

ciasto na trdlo:

260 g mąki pszennej

110 ml mleka

15 g drożdży świeżych

3 łyżeczki cukru

1 jajko

30 g masła

posypka:

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżki cukru zwykłego

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki

ewentualnie cukier puder

Krok 1

Drożdże rozrabiam z cukrem, aż będą płynne. Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i mieszam.

Krok 2

Kiedy składniki się połączą, przerzucam na blat i zagniatam. Na początku będzie lepkie, ale kilka minut ugniatania i ciasto zrobi się gładkie. Jeśli bardzo się lepi, to dosypuję łyżkę mąki, ale nie więcej.

Krok 3

Ciasto obtaczam w odrobinie oleju i wkładam pod przykryciem do miski na 1 h wyrastania.

Krok 4

[ciasto po 1 h]. Wyjmuję z miski ciasto, dzielę na 2 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. (Po prostu łatwiej się wałkuje w 2 partiach).

Ciasto na trdlo rozwałkowane

Krok 5

Dzielę rozwałkowane ciasto na paski. Ok. 35 cm długości, 4 cm szerokości, a grubość ciasta to ok. 0,5-0,7 cm.

Krok 6

Biorę wałek, nawijam na niego kawałek folii (w 2 częściach), lekko ją zagniatam, wtedy lepiej się trzyma. Na folię nawijam po jednym pasku ciasta

Trdlo

Krok 7

Teraz do płaskiego półmiska, albo na blat (potem uznałam, że tak najwygodniej), wsypuję składniki posypki. Wałkiem obracam w posypce, aż poprzykleja się do ciasta. Ja nie żałuję posypki, im więcej, tym smaczniejsze.

Trdlo przed pieczeniem

Krok 8

Ściągam z wałka kawałki i nadmiar folii wciskam do środka (będzie stabilniej stało).

Krok 9

Stawiam na blaszce i wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10-12 minut. Po wyjęciu wyciągam folię (wyłazi bez problemu) i podaję ciepłe (bo takie najlepsze). Jak jemy z moim Mężem we dwójkę, to folię wyciągamy w ostatniej chwili, bo dłużej zachowuje ciepło trdli. Dodatkowo można jeszcze oprószyć cukrem pudrem, ale dla mnie to za dużo. ;-) Smacznego!