Przepis
Przepis na Trdlo. Starocesky Trdelnik. Węgierski Kürtőskalács
czas: 30 minut + wyrastanie + pieczenie
liczba porcji: 12 sztuk
Składniki
ciasto na trdlo:
260 g mąki pszennej
110 ml mleka
15 g drożdży świeżych
3 łyżeczki cukru
1 jajko
30 g masła
posypka:
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki
ewentualnie cukier puder
Krok 1
Drożdże rozrabiam z cukrem, aż będą płynne. Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i mieszam.
Krok 2
Kiedy składniki się połączą, przerzucam na blat i zagniatam. Na początku będzie lepkie, ale kilka minut ugniatania i ciasto zrobi się gładkie. Jeśli bardzo się lepi, to dosypuję łyżkę mąki, ale nie więcej.
Krok 3
Ciasto obtaczam w odrobinie oleju i wkładam pod przykryciem do miski na 1 h wyrastania.
Krok 4
[ciasto po 1 h]. Wyjmuję z miski ciasto, dzielę na 2 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. (Po prostu łatwiej się wałkuje w 2 partiach).
Ciasto na trdlo rozwałkowane
Krok 5
Dzielę rozwałkowane ciasto na paski. Ok. 35 cm długości, 4 cm szerokości, a grubość ciasta to ok. 0,5-0,7 cm.
Krok 6
Biorę wałek, nawijam na niego kawałek folii (w 2 częściach), lekko ją zagniatam, wtedy lepiej się trzyma. Na folię nawijam po jednym pasku ciasta
Trdlo
Krok 7
Teraz do płaskiego półmiska, albo na blat (potem uznałam, że tak najwygodniej), wsypuję składniki posypki. Wałkiem obracam w posypce, aż poprzykleja się do ciasta. Ja nie żałuję posypki, im więcej, tym smaczniejsze.
Trdlo przed pieczeniem
Krok 8
Ściągam z wałka kawałki i nadmiar folii wciskam do środka (będzie stabilniej stało).
Krok 9
Stawiam na blaszce i wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10-12 minut. Po wyjęciu wyciągam folię (wyłazi bez problemu) i podaję ciepłe (bo takie najlepsze). Jak jemy z moim Mężem we dwójkę, to folię wyciągamy w ostatniej chwili, bo dłużej zachowuje ciepło trdli. Dodatkowo można jeszcze oprószyć cukrem pudrem, ale dla mnie to za dużo. ;-) Smacznego!