Sernik mocno jagodowy (na zimno)

Ana
Ciasta
26.07.2015 10:04
Sernik mocno jagodowy (na zimno)
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

(tortownica 20cm)

- 400 g sera zmielonego sernikowego (użyłam 1 opakowanie twarożka kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony),

- 1 galaretka jagodowa,

- ok. 10 okrągłych biszkoptów,

- 1 szklanka jagód,

- 2-4 łyżki cukru.

Przepis

Na spód tortownicy kładziemy biszkopty. Galaretkę jagodową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż jest na opakowaniu (tak z 1/2 szklanki wrzątku). Odstawiamy do ostudzenia. Jagody miksujemy blenderem z 2 łyżkami cukru. Następnie ser przekładamy do misy miksera, dodajemy rozdrobnione jagody oraz ostudzoną galaretkę. Mieszamy do połączenia składników. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie (dodałam jeszcze z 2 łyżki cukru). Ponownie mieszamy. Wylewamy wszystko na biszkopty. Na górę układamy jagody. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia (najlepiej na całą noc).