Przepis
Składniki:
300 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli
farsz
100 g mięsa mielonego wołowego
50 g kukurydzy
1 cebula czerwona
1 cebula biała
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
10 g sera maasdam
zbełtane żółtko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane.