Przepis
Przygotowujemy swoje ulubione kruche ciasto, najlepiej takie bez dodatku proszku do pieczenia żeby nam nie wyrosło.
Nasze sprawdzone przepisy:
Biale kruche ciasto na babeczki
150g masła zimnego
70g cukru drobnego, choć do babeczek najlepiej użyć cukru pudru
1 żółtko
230g maki pszennej (może być również orkiszowa jeśli chcemy zdrowszą i
bezglutenową wersję)
Szczypta soli
Czekoladowe ciasto kruche na babeczki
150g masła zimnego
90g cukru najlepiej pudru
1 żółtko
40g kakao
190g mąki
Szczypta soli
Wykonanie jest identyczne w obu przypadkach. Masło, razem ze wszystkimi
skladnikami oprócz żółtek siekamy na stolnicy na okruszki. Dodajemy
żółtko i zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy na godzinę
do lodówki. Po tym czasie ciasto gotowe jest do dalszej pracy
Następnie rozwałkowujemy je na grubość 3mm i wykrawaczką w formie kwiatka wycinamy kwiatki.
6
Teraz, nasze wycięte kwiatuszki wkładamy w zagłębienia formy do mini muffinek (jeśli chcemy uzyskać większe kwiatki, może być forma do muffinek standardowych, choć te z mini formy są urocze właśnie dlatego że są…mini).
Dobrze jest przed pieczeniem zrobić widelcem nakłucia w cieście, że nam się nie wzniosło w czasie pieczenia pod wpływem ciepłego powietrza. My tego nie zrobiliśmy, ale polecamy.
Pieczemy ciasteczka w temp ok 200C przez 10-12 min i kiedy są już gotowe odstawiamy na kratce do wystudzenia.
4 5
Gdy babeczki stygną przygotowujemy swój ulubiony krem – na przykład budyniowy. U nas był to krem z serka mascarpone i nutelli – pychota!
Przy pomocy łyżki, choć znacznie lepiej użyć do tego rękawa cukierniczego lub strzykawki cukierniczej do nadziewania, nakładamy w środek każdej zimnej babeczki odpowiednią ilość kremu, tak żeby wyglądała jak środek kwiatuszka:)
3
Na koniec pozostaje już tylko dekoracja. Można ją przygotować dowolnie – może to być kolorowa posypka, mogą być wiórki czekoladowe, polewa czekoladowa, domowy karmel. Wszelkie pomysły dozwolone. U nas kwiatuszki polane są czekoladą, mniam!