Przepis
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag orzechów włoskich
5 dag deserowej czekolady
1 duże jajko
3/4 szklanki cukru trzcinowego
12 dag masła
150 ml coca coli
100 ml maślanki naturalnej
LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki coca coli
żelki coca coli do przybrania
WYKONANIE:
Masło rozpuścić, ostudzić.
Orzechy i czekoladę drobno pokroić.
Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami, piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termo obiegiem.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.
Do przestudzonego masła dodać jajko, cukier, coca colę i maślankę.
Całość dobrze roztrzepać trzepaczką.
Składniki płynne wlać do suchych, wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Ciastem napełnić papilotki.
Piec około 30 minut do suchego patyczka.
Na kilka minut pozostawić w foremce, potem wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.
Z cukru pudru i coca coli ukręcić lukier, polać nim wystudzone muffinki, przybrać żelkami.