Przepis
Skład (na około 15 sztuk)
15 dag mąki
12 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
tabliczka gorzej czekolady
½ szklanki kakao
2 jajka
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
125 g bardzo miękkiego masła
125 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka kawy
3 łyżki wrzątku
kilkanaście wiśni
Zaczynamy.
Przygotowujemy ciasto na muffinki. Rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego połamaną czekoladę, cukier i kakao i podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i jajka i mieszamy aż do chwili połączenia się składników. Ciasto wkładamy do papilotek (napełniamy je do około 2/3 wysokości). Pieczemy około 20minut w temp. 200C.
Przygotowujemy krem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a kawę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło i mascarpone ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier, a następnie stopniowo czekoladę i kawę.
Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i wykładamy na ostudzone muffinki. Na wierzch każdej kładziemy wisienkę.