Muffinki migdałowe

Krzysztof
Dekoracje
22.06.2014 19:06
Muffinki migdałowe

Przepis

Błyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową.

Składniki na 12 muffinków:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

50 g zmielonych migdałów

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1/3 szklanki oleju

1 jajko

3/4 szklanki kefiru

1 łyżka octu z białego wina

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.

W drugiej misce wymieszać składniki mokre, czyli kefir, olej, ocet i jajko. Przelać je do miski ze suchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.

Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka