Przepis
Błyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową.
Składniki na 12 muffinków:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1 jajko
3/4 szklanki kefiru
1 łyżka octu z białego wina
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre, czyli kefir, olej, ocet i jajko. Przelać je do miski ze suchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.
Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka