Bakaliowe muffinki piernikowe

Krzysztof
Dekoracje
27.12.2014 20:58
Bakaliowe muffinki piernikowe

Przepis

Skład.

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka płynnego miodu

1 szklanka rozpuszczonej margaryny Palma marki Bielmar

1 opakowanie przyprawy do piernika

4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2-3 łyżki czarnej herbaty

1 szklanka posiekanych orzechów laskowych

3/4 szklanki rodzynek

250ml śmietany kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

Zaczynamy.

Herbatę zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka miksujemy z miodem, rozpuszczoną margaryną, oraz chłodną przecedzoną herbatą. Następnie do powstałej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy.

Ciastem napełniamy papilotki do muffinek, pieczemy około 20-30minut w temp. 180C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, miksujemy jeszcze przez chwilę. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy wierzch ostudzonych muffinek.