Przepis
Skład.
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płynnego miodu
1 szklanka rozpuszczonej margaryny Palma marki Bielmar
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki czarnej herbaty
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
3/4 szklanki rodzynek
250ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Zaczynamy.
Herbatę zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka miksujemy z miodem, rozpuszczoną margaryną, oraz chłodną przecedzoną herbatą. Następnie do powstałej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy.
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek, pieczemy około 20-30minut w temp. 180C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, miksujemy jeszcze przez chwilę. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy wierzch ostudzonych muffinek.