Przepis
Składniki:
Suche:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru pudru
Mokre:
- 250 ml maślanki
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast
- 80 ml oleju
Nadzienie:
- konfitura, dżem
Składniki mokre dokładnie roztrzepać, suche wymieszać a następnie wymieszać suche z mokrymi. Mokre składniki wlać do suchych i wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (o ile forma nie jest silikonowa, przy silikonowej można pominąć wykładanie papilotkami) nałożyć 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciasta na muffiny. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Formę wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Gdy muffinki lekko przestygną wyciągamy z formy.