Cynamonowa owsianka z mlekiem sojowym i masłem orzechowym

Gabriela
Śniadania
05.10.2014 7:14
Cynamonowa owsianka z mlekiem sojowym i masłem orzechowym

Tutaj nie ma o tym mowy! SKŁADNIKI: 40g otrębów owsianych 1 szklanka wody 0,5 szklanki mleka sojowego bez dodatku cukru 25g porzeczkowego dżemu 100% firmy Łowicz- 1 łyżka 60g malin- u mnie mrożone 150g serka wiejskiego lekkiego łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 20g masła orzechowego PRZYGOTOWANIE: Otręby zalewamy wodą, dodajemy cynamon, imbir i mieszamy Jeżeli przygotowujemy je wieczorem- odstawiamy na noc pod przykryciem, w przeciwnym razie od razu gotujemy Kiedy całość już lekko zgęstnieje dodajemy mleko sojowe i gotujemy przez około 5 minut Jeżeli chcemy, aby owsianka była gęsta, odstawiamy do wystudzenia-najlepiej na kilka minut na zewnątrz, co jakiś czas mieszając Gotową owsiankę podajemy z dżemem, malinami, serkiem wiejskim i masłem orzechowym I ostatni punkt: rozkoszujemy się najpyszniejszym śniadaniem pod słońcem! Niektórzy dziwią się, że mi się nie nudzi, ale przy takiej kombinacji zdrowych korzyści(o których można poczytać w tym poście ) i GENIALNEGO smaku na pewno z niej nie zrezygnuję. Owsianka przygotowana według przepisu to 461kcal w tym 32,3g białka , 18,1g tłuszczu , 42,8g węglowodanów i 18,5g błonnika . Poza tym to zastrzyk energii na dobre kilka godzin- po takiej porcji nie myślę za chwilę o kolejnym posiłku, co czasem zdarza się w innych przypadkach. Lekko kwaskowaty smak porzeczki świetnie skomponował się ze słodkimi malinami, a dodatek mleka sojowego zmienił moją tradycyjną owsiankę, przygotowywaną zawsze wyłącznie z użyciem wody, w jej delikatniejszą wersję. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się owoce jagodowe i ewentualnie gruszki, jednak dzisiaj zdecydowałam się na nowe urozmaicenie- dżem! Poza tym ciężko tu mówić o nudzie, skoro możemy przebierać w dodatkach na tyle, że-teoretycznie- codziennie jemy zupełnie coś innego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/10/dzem-dobry-czyli-sniadanie-idealne.html