Składniki: - 1 kilogram małż - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka masła - sok z cytryny - sól, pieprz Przygotowanie: W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Małże w białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;)
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/maze-w-biaym-winie.html