Śniadaniowe muffiny z marchewką i cukinią

Krzysztof
30.09.2014 16:01
Śniadaniowe muffiny z marchewką i cukinią

Przepis

Składniki na około 22 muffiny:

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam górskich)

1 szklanka mąki pszennej

1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 i 1/2 szklanki cukru (muffiny wychodzą dość słodkie, więc możecie ująć 1/2 szklanki, jeśli chcecie trochę zmniejszyć ilość kalorii)

1 łyżka proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soli

3 duże jajka plus jedno białko

3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)

1 szklanka cukinii startej na tarce o drobnych oczkach

1 szklanka marchwi startej na drobnych oczkach

3/4 szklanki rodzynek, sułtanek lub suszonej żurawiny

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki oraz rodzynki w dużej misie i odstaw na bok.

Jajka oraz białko roztrzep z olejem w drugiej misie. Dodaj starte warzywa i wymieszaj dokładnie.

Dodaj mieszankę z marchwią i cukinią do suchych składników i wymieszaj do połączenia rózgą kuchenną lub widelcem.

Tak przygotowane ciasto przekładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wypełniaj zagłębienia do około 3/4 wysokości.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Będą gotowe, gdy patyczek wbity w środek jednej z nich będzie suchy po wyjęciu.

Wystudź na kratce.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną