Przepis
Składniki na około 22 muffiny:
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam górskich)
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 szklanki cukru (muffiny wychodzą dość słodkie, więc możecie ująć 1/2 szklanki, jeśli chcecie trochę zmniejszyć ilość kalorii)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
3 duże jajka plus jedno białko
3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
1 szklanka cukinii startej na tarce o drobnych oczkach
1 szklanka marchwi startej na drobnych oczkach
3/4 szklanki rodzynek, sułtanek lub suszonej żurawiny
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki oraz rodzynki w dużej misie i odstaw na bok.
Jajka oraz białko roztrzep z olejem w drugiej misie. Dodaj starte warzywa i wymieszaj dokładnie.
Dodaj mieszankę z marchwią i cukinią do suchych składników i wymieszaj do połączenia rózgą kuchenną lub widelcem.
Tak przygotowane ciasto przekładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wypełniaj zagłębienia do około 3/4 wysokości.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Będą gotowe, gdy patyczek wbity w środek jednej z nich będzie suchy po wyjęciu.
Wystudź na kratce.
Smacznego :)