Gdy Ci zimno gdy Ci źle imbirówki napij się

Karmen
25.09.2014 12:05
Gdy Ci zimno gdy Ci źle imbirówki napij się

Przepis

Imbirówkę można ją przyrządzić na różne sposoby, tradycyjna zawiera w sobie świeży imbir, cytrynę i miód, ale można też sięgnąć po sok z malin czy lewoskrętną witaminę C w proszku. Moja dzisiejsza imbirówka jest z cytryną i sokiem malinowym i raczę się nią od samego rana. Niestety miód i witamina C tracą swoje wartości przy wysokich temperaturach, więc nie można jej pić gorącej tylko ciepłą, nie mieszając niczym metalowym. Może to być drewniany patyczek – jak w moim przypadku, bądź plastikowa łyżeczka. Dzisiaj potrzebowałam czegoś gorącego, stad pomysł na sok z malin. Na ogół gotuję cały gar, czyli obrany korzeń zalewam woda i gotuję kilka minut, aż nabierze MOCY. Potem dodaję miód i cytrynę. Można również zetrzeć korzeń na tarce i zalać wrzątkiem, czekają kilka minut aż się napar naciągnie,a potem dodać cytryny, miodu czy soku z malin. A można też na leniucha tak jak ja dzisiaj, czyli zmiksować korzeń w blenderze, dodając półtorej łyżeczki papki imbirowej na kubek i zalać wrzątkiem.

Zdrówka wszystkim i smacznego!