Do roboty! :) SKŁADNIKI: (na 4 osoby) * 2-3 cebule *2-3 ząbki czosnku *3 średniej wielkości pomidory (nie za małe, to one stanowią bazę sosu) * 40 dag mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) *2 marchewki *papryka, lub dwie (to zależy od was, możecie w tym miejscu dołożyć co chcecie- oczywiście w ramach rozsądku, nutella średnio pasuje :P ) *3 łyżki oleju *łyżka koncentratu pomidorowego dobrej jakości *natka pietruszki, natka selera. Po chwili, gdy piękny zapach już się rozniesie, a czosnek ZACZNIE się rumienić, wrzucamy marchewkę, mieszamy z cebulką, dodajemy rozmaryn, który jest zazwyczaj w postaci twardych igiełek i potrzebuje troszkę więcej czasu aby oddać pełnię swego aromatu. W typowo włoskim spaghetti, przed podaniem makaron najpierw miesza się z sosem od razu w garnku, jednak co kto lubi, ja wolę pomieszać sobie już na talerzu. Jeżeli wolicie gładki sos, przed wrzuceniem mięsa możecie go zmiksować blenderem na gładką masę, ja jednak wolę gdy są w nich duże kawałki warzyw, widać wtedy co jest w środku i jest bardziej treściwy. Podczas gotowania się warzyw, można wstawić w dużym garnku wodę na makaron- który w końcu jest bazą potrawy. W tym czasie również podsmażamy mięso na patelni, oczywiście oprószamy je przyprawami, zaraz po wrzuceniu na patelnię. Dzielimy je wtedy drewnianą szpatułką na małe grudki aby nie zbiło się w jedną wielką masę. PRZYPRAWY: *Kucharek, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne lub chili, liść laurowy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, rozmaryn, bazylia, tymianek PRZYGOTOWANIE: Kroję cebule w kostkę, Makaron gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem oleju aby się nie posklejał. Przepis mój, wymyślony gdy zostałam z na wpół pustą lodówką i równie pustym żołądkiem ;) Zachwyci mamę, tatę i domowego niejadka, prościutkie do zrobienia, więc na co czekamy? Ja użyłam papryki czerwonej i białej, ładnie się dopełniły w smaku :) Wrzuć na rozgrzany olej i oprósz solą aby szybciej straciła sok i ładnie się zeszkliła.