Lidl sprzedaje karpia za pół ceny! Warto się spieszyć, bo zniknie z półek w mgnieniu oka!

Agnieszka
Newsy
18.12.2024 12:30
Lidl sprzedaje karpia za pół ceny! Warto się spieszyć, bo zniknie z półek w mgnieniu oka!

Karp to jeden z tych produktów, które najbardziej kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez podania karpia w jakiejkolwiek formie. Dobrą wiadomością dla miłośników tej ryby jest fakt, że w Lidlu kupimy go o niemal połowę taniej! 

Karp tańszy o 47 procent!

Za kilka dni święta, a to oznacza wzmożone wizyty w sklepach spożywczych. W celu kupienia karpia warto udać się do Lidla, bo właśnie tam kupimy tę rybę o 47 procent taniej. Mowa o produkcie “Polski świeży karp, płat ze skórą 100 g”. 

Bez promocji za 100 g karpia zapłacilibyśmy 5,49 zł. Obniżka o 47 procent oznacza jednak, że dostaniemy go za jedyne 2,89 zł.

Jeszcze mniej zapłacimy jeśli posiadamy aplikację Lild Plus. Wtedy bowiem obniżka wynosi aż 51 procent, czyli cena za 100 g karpia spada do 2,69 zł.

Promocja obowiązuje od 19 do 22 grudnia, więc warto się spieszyć. Nie ma bowiem obawy przed tak wczesnym zakupem świeżej ryby, bo mrożony karp jest niemal nie do odróżnienia od tego świeżego. 

Warto więc rybę kupić wcześniej i ewentualnie zamrozić. W jaki sposób? O tym poniżej.

Zdjęcie Lidl sprzedaje karpia za pół ceny! Warto się spieszyć, bo zniknie z półek w mgnieniu oka! #1
Źrodło: Lidl gazetka 

Promocja także na inne ryby

Dla osób, które nie przepadają za karpiem, też mamy dobrą wiadomość. Od 19 grudnia w Lidlu promocja pojawi się także na inne ryby. W obniżonych cenach znajdziemy między innymi:

  • łososia atlantyckiego - 6,49 zł za 100 g,
  • pstrąga tęczowego - 5,99 zł 100 g,
  • dorsza atlantyckiego (polędwica) - 7,49 zł 100 g,
  • sandacza - 6,49 zł 100 g,
  • tuńczyka - 9,99 zł 100 g,
  • matjasa holenderskiego - 15,99 zł/opakowanie.
Zdjęcie Lidl sprzedaje karpia za pół ceny! Warto się spieszyć, bo zniknie z półek w mgnieniu oka! #2
Źródło: Lidl gazetka 

Jak mrozić karpia?

Jeśli kupisz świeżego karpia i zamrozisz go tydzień przed świętami, różnica w smaku będzie minimalna, pod warunkiem że zastosujesz się do kilku zasad:

Szybkie zamrożenie

Ryba powinna zostać zamrożona jak najszybciej po zakupie, najlepiej w dniu zakupu, aby uniknąć rozmnażania bakterii i degradacji mięsa.

Odpowiednie przygotowanie

Przed zamrożeniem karpia należy dokładnie oczyścić, wypatroszyć i osuszyć. Dobrze jest również podzielić go na porcje, jeśli planujesz przygotowywać danie w mniejszych ilościach.

Szczelne pakowanie

Użyj woreczków próżniowych lub dokładnie zamkniętych torebek do zamrażania, aby zminimalizować kontakt ryby z powietrzem, co ogranicza ryzyko powstania nieprzyjemnego „smaku zamrażarki.”

Temperatura przechowywania

Ryba powinna być przechowywana w temperaturze -18°C lub niższej. W takich warunkach struktura mięsa i smak zachowują się najlepiej.

Czy będzie różnica w smaku?

Jeśli proces zamrażania i przechowywania przebiegnie prawidłowo, różnica w smaku będzie praktycznie niewyczuwalna dla większości osób. Jednak osoby z wyczulonym podniebieniem mogą zauważyć subtelne zmiany w teksturze mięsa, które po zamrożeniu staje się minimalnie mniej jędrne. Świeżość smaku zależy także od tego, jak szybko karp trafił z połowu na twój stół i do zamrażarki.

Dodatkowa wskazówka:

Aby podkreślić smak karpia po rozmrożeniu, możesz go zamarynować w delikatnych przyprawach (np. cytryna, sól, pieprz) na kilka godzin przed przygotowaniem. To dodatkowo podkreśla świeżość mięsa i niweluje jakiekolwiek drobne zmiany.

Jeśli zależy Ci na naprawdę świeżym karpiu, możesz kupić go kilka dni przed Wigilią, przechowywać w lodówce i przygotować na świeżo, ale zamrożony tydzień wcześniej będzie bardzo dobrą alternatywą!

Kluczowe Punkty
  • Karp jako tradycyjna potrawa świąteczna w Polsce.
  • Lidl oferuje karpia o 47% taniej.
  • Dodatkowa zniżka z aplikacją Lidl Plus aż do 63%.
  • Promocje obowiązują od 19 do 22 grudnia.
  • Inne ryby również w promocji, m.in. łosoś, pstrąg, dorsz.
  • Zasady mrożenia karpia dla zachowania smaku.
  • Minimalna różnica w smaku mrożonego karpia.
  • Możliwość marynowania karpia dla lepszego smaku.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną