Przepis
Składniki:
3 duże marchewki
1 duży bakłażan (ok. 0,5 kg)
1 duża papryka
niewielki kawałek pora (biała część)
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
olej
sól, papryka chili
Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażan kroimy w paski ok.5 cm. długości i 1 cm. grubości, trochę solimy i obsmażamy na patelni do gotowości. W tym czasie marchewkę nacieramy na tarce o grubych oczkach, trochę solimy i ugniatamy przez parę minut. Gotowy bakłażan dodajemy do marchewki. Paprykę i por kroimy w paski i smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i dodajemy do marchewki z bakłażanem. Czosnek wyciskamy przez praskę, natkę siekamy, doprawiamy wszystką solą i dużą ilością papryki chili, dobrze mieszamy, czekamy aż sałatka trochę wystygnie i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!