Roladki schabowe z boczkiem i kapustą

Beata
Obiad
16.10.2024 6:42
Roladki schabowe z boczkiem i kapustą

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/10/roladki-schabowe-z-boczkiem-i-kapusta.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Roladki schabowe z boczkiem i kapustą - Sposób na wyjątkowy obiad!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 40 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 10 g

Składniki

  • 8 plastrów schabu
  • 8 plastrów boczku
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Przepis

Czy marzysz o sycącym i aromatycznym obiedzie, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia? Roladki schabowe z boczkiem i kapustą to idealny wybór na wspólny posiłek, który połączy w sobie tradycję polskiej kuchni z wyjątkowym smakiem. Schab to mięso delikatne i soczyste, a w połączeniu z chrupiącym boczkiem i wyrazistą kapustą, tworzy harmonijną kompozycję smaków. Możesz przygotować to danie zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, zaskakując wszystkich niesamowitym smakiem i apetycznym wyglądem. Długość przygotowania nie odbiega od standardów tradycyjnego obiadu, więc będzie to idealny wybór dla osób, które cenią sobie dobrą organizację czasu w kuchni. Wyjątkową cechą tej potrawy jest jej uniwersalność – można ją podawać zarówno z pieczonymi ziemniakami, jak i klasycznymi kluskami śląskimi czy ryżem. Roladki schabowe z boczkiem i kapustą to danie, które na pewno poprawi nastrój na długi jesienny wieczór czy też doda energii na początek tygodnia. Zachwyć swoich bliskich tym prostym, ale efektownym posiłkiem, pełnym aromatycznych składników!

  • Przygotuj kapustę kiszoną: dokładnie ją odciśnij i drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj kapustę i smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, następnie posyp solą i pieprzem.
  • Na każdym plastrze schabu połóż plaster boczku i porcję smażonej kapusty.
  • Zwijaj mięso w roladki i zabezpiecz wykałaczkami.
  • Na rozgrzanej patelni obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor.
  • Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego, polej bulionem oraz musztardą francuską.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz roladki przez około 40 minut.
  • Podawaj gorące, udekorowane świeżymi ziołami.