Przepis
Składniki na około 40 niedużych rogalików:
1 kg mąki pszennej luksusowej (można zastąpić tortową)
14g (2 opakowania) drożdży instant
szczypta soli
400g niesolonego masła
200ml mleka pełnego
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jajka
Dodatkowo:
słoik ulubionego dżemu lub konfitury do nadziewania rogalików
Wykonanie:
Masło roztop w rondelku. Mleko podgrzej, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj do rozpuszczenia.
Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami, zrób dołek na środku, wlej roztopione masło oraz mleko z cukrem i wymieszaj łyżką lub widelcem. Wbij jajka i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od rąk (około 7 – 10 minut, jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem).
Wyrobione ciasto przełóż do czystej misy, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę (lub do momentu, aż podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką, podziel na 6 – 8 części, a te rozwałkuj na okręgi i wytnij z nich nieduże trójkąty. Na środek każdego nałóż niedużą ilość dżemu/konfitury i zawiń, formując rogaliki.
Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż lekko się zarumienią. Wystudź na kratce.