karkówka pieczona na soli-rewelacyjny przepis na pyszną, domową wędlinę+FILM

Katarzyna
Obiad
20.09.2024 17:03
karkówka pieczona na soli-rewelacyjny przepis na pyszną, domową wędlinę+FILM

Taka karkówka idealnie nada się na wędlinę-na kanapki. Pięknie się kroi, nie rozpada się i rewelacyjnie smakuje. Polecam Wam bardzo ten przepis, jest łatwy a mięso wychodzi rewelacyjnie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/09/karkowka-pieczona-na-soli-rewelacyjny.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Karkówka pieczona na soli – rewelacyjny przepis na pyszną, domową wędlinę

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal (per 100g)
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 0g
  • Białko: 30g

Składniki

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Karkówka pieczona na soli to rewelacyjny przepis na pyszną, domową wędlinę, który z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Jeżeli szukasz prostego i efektywnego sposobu na przygotowanie mięsa, które jednocześnie będzie soczyste, aromatyczne i pełne smaku, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pieczona karkówka jest ceniona zwłaszcza za swoją kruchość oraz bogaty smak, który zyskuje dzięki przyprawom i soczystości, jaką zapewnia metoda pieczenia na soli. Sól skutecznie pochłania nadmiar wilgoci z mięsa, co sprawia, że proces pieczenia jest bardziej kontrolowany, a rezultat zadowalający. Proces przygotowania jest niezwykle prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby wyczarować danie, które zasmakuje całej rodzinie. Dodatek czosnku oraz aromatycznych ziół takich jak tymianek i rozmaryn nadaje karkówce wyjątkowego charakteru, który trudno będzie porównać do jakiejkolwiek wędliny zakupionej w sklepie. Oprócz wyjątkowego smaku, karkówka pieczona na soli jest również doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie domowe produkty o nieporównywalnie wyższej jakości. Gotowe mięso świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki, ale również jako dodatek do innych dań czy część deski wędlin na przyjęciach. Ten przepis to idealny pomysł na wykorzystanie świeżego kawałka mięsa w sposób, który zachwyci domowników oraz gości. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu. Zobacz film, jak krok po kroku przygotować karkówkę pieczoną na soli i ciesz się smakiem domowej wędliny już dzisiaj!

  • 1. Przygotowanie karkówki: Karkówkę dokładnie oczyść z nadmiaru tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo. Następnie natrzyj mięso mieszanką pieprzu, papryki, tymianku i rozmarynu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej i dokładnie wmasuj w karkówkę. Mięso odstaw na godzinę do lodówki, aby przeszło przyprawami.
  • 2. Przygotowanie solnej bazy: Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozprowadź warstwę soli, tak aby całkowicie pokryła dno. Na soli ułóż przygotowaną wcześniej karkówkę.
  • 3. Pieczenie: Naczynie z karkówką wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W trakcie pieczenia warto co jakiś czas sprawdzać, czy mięso się nie przypieka zbytnio od góry; jeśli tak, można je przykryć folią aluminiową.
  • 4. Studzenie i serwowanie: Gotową karkówkę wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia w naczyniu. Po wystudzeniu mięso pokrój w cienkie plastry i podawaj jako wędlinę do chleba lub dodatek do innych dań. Karkówka pieczona na soli smakuje również wyśmienicie na zimno, jako przekąska lub element deski wędlin.