Szukasz przepisów na deserki z herbatnikami? Przedstawiam Ci aż 16 najlepszych przepisów na desery, które warto wypróbować! Poniżej znajdziesz pomysły na mini deserki – sprawdzą się one zarówno jako słodkie przekąski do kawy, na rodzinne spotkania, czy imprezy, a także na słodki stół. Wśród pomysłów są deserki z czekoladą, mini deserki z galaretką, desery z bitą śmietaną, owocowe deserki w pojemniczkach i wiele innych przepisów! Zobacz również przepisy na deserki w pojemniczkach – https://viagusto.pl/20-przepisow-na-deserki-w-pojemniczkach/ Sprawdź przepisy na deserki z herbatnikami Oto kilka pomysłów na deserki z herbatnikami: Tiramisu w kubeczku, czyli warstwy pokruszonych herbatników, przekładanych kremem na bazie mascarpone z …
🍴 Najlepsze deserki z herbatnikami - 16 przepisów
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 40 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: zależne od przepisu
- Białko: zależne od przepisu
- Węglowodany: zależne od przepisu
- Tłuszcze: zależne od przepisu
Składniki
- herbatniki
- mleko
- śmietanka kremówka
- cukier
- masło
- kakao
- czekolada
- ser ricotta
- galaretka
- owoce
- budyń
- serek mascarpone
- orzechy
- karmel
- bita śmietana
- konfitura
Przepis
Herbatniki to jedna z najbardziej uniwersalnych baz do przygotowania deserów. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów, tworząc smakołyki, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. W tej kolekcji przepisów znajdziesz 16 różnych pomysłów na deserki z herbatnikami, które są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużych nakładów finansowych. Każdy z przepisów jest inny i wnosi coś unikalnego do stołu. Od klasycznego tiramisù z herbatnikami, przez egzotyczne trufle, po owocowe tarty i serniki na zimno, każdy znajdzie coś dla siebie. Desery te można przygotować na różne okazje – od codziennych przekąsek po eleganckie przyjęcia. Herbatniki idealnie komponują się z różnymi smakami – od czekolady, przez owoce, po różnego rodzaju kremy i masy. Ich chrupkość dodaje wyjątkowego charakteru każdemu deserowi. Dzięki różnorodności przepisów, możesz każdego dnia serwować inny deser, zaspokajając gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Warto również podkreślić, że większość z tych przepisów nie wymaga pieczenia, co jest dużym ułatwieniem, zwłaszcza dla osób, które nie mają dużo czasu lub nie czują się pewnie w kuchni. Zapraszam do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków z herbatnikami w roli głównej. Twoja rodzina i przyjaciele na pewno będą zachwyceni tymi słodkimi kreacjami!
- 1. Herbatnikowe Tiramisù: Na dno naczynia układamy warstwę herbatników, nasączamy je zimnym mlekiem. Nakładamy warstwę serka mascarpone wymieszanego z cukrem i bitą śmietaną. Powtarzamy warstwy, kończąc herbatnikami. Wierzch posypujemy kakao.
- 2. Herbatnikowe Raffaello: Mielimy herbatniki i mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem. Formujemy kulki, do środka wkładamy migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce.
- 3. Herbatnikowy Ptasie Mleczko: Przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Wylewamy je na warstwę herbatników w formie. Po stężeniu galaretki, dodajemy warstwę bitej śmietany.
- 4. Herbatnikowy Sernik na zimno: Miksujemy ser ricotta z cukrem i wanilią. Wykładamy na warstwę herbatników w formie. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
- 5. Herbatnikowy Karmel: Ugotowany budyń waniliowy wylewamy na warstwę herbatników. Na wierzchu rozprowadzamy rozpuszczony karmel.
- 6. Herbatnikowe Trufle: Rozdrabniamy herbatniki i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i śmietanką. Formujemy kulki, obtaczamy w kakao.
- 7. Herbatnikowa Tarta z owocami: Na spód formy układamy warstwę herbatników, polewamy je galaretką. Dodajemy warstwę bitej śmietany i świeżych owoców.
- 8. Herbatnikowy Deser z budyniem: Warstwowo układamy herbatniki i budyń waniliowy, kończąc warstwą herbatników. Schładzamy w lodówce.
- 9. Herbatnikowa Panna Cotta: Na dno kieliszków układamy pokruszone herbatniki, nalewamy warstwę gotowej panna cotty. Schładzamy w lodówce.
- 10. Herbatnikowe Kulki serowe: Mieszamy zmielone herbatniki z serkiem mascarpone i cukrem, formujemy kulki. Obtaczamy w posiekanych orzechach.
- 11. Herbatnikowy Deser z konfiturą: Na dno pucharków układamy warstwę herbatników, dodajemy warstwę ulubionej konfitury i bitej śmietany. Powtarzamy warstwy.
- 12. Herbatnikowy Trifle: W dużych szklankach układamy warstwowo herbatniki, owoce, budyń czekoladowy i bitą śmietanę.
- 13. Herbatnikowe Tiramisu owocowe: Na dno naczynia układamy warstwę herbatników, dodajemy warstwę mascarpone wymieszanego z bitą śmietaną i cukrem, przykrywamy owocami. Powtarzamy warstwy.
- 14. Herbatnikowa Charlotte: Wysmarowane masłem dno tortownicy wysypujemy zmielonymi herbatnikami, wylewamy masę serową, na wierzch układamy herbatniki. Schładzamy.
- 15. Herbatnikowa Pavlova: Na papierze do pieczenia nakładamy warstwę pokruszonych herbatników, pieczemy. Po ostudzeniu dodajemy bitą śmietanę i owoce.
- 16. Herbatnikowe Bounty: Mielimy herbatniki, dodajemy rozpuszczone masło i kakao. Formujemy kulki z kawałkiem kokosowej masy w środku. Obtaczamy w czekoladzie.