Pleśniak ze śliwkami

Kasia
Ciasta
20.08.2024 14:11
Pleśniak ze śliwkami

Uwielbiam pleśniaka, i robię go w różnych wersjach, na moim blogu można znaleźć już go z masą makową, z porzeczkami i teraz ze śliwkami. Za każdym razem jest pyszny, polecam.... przepis pod linkiem poniżej

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/08/plesniak-ze-sliwkami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pleśniak ze śliwkami - Pyszne i Aromatyczne Ciasto

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 400 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 6g

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 500g świeżych śliwek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przepis

Pleśniak ze śliwkami to doskonały wybór na każdą okazję, który zachwyci zarówno rodzinę, jak i gości. To ciasto łączy w sobie chrupiący spód, soczyste śliwki i delikatną piankę z białek, a dopełnia je aromatyczne ciasto kakaowe. Jego przygotowanie jest dość proste, a wynik końcowy z pewnością wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Świeże śliwki nadają ciastu wyjątkowego smaku i aromatu, a ich kwaskowatość idealnie współgra z delikatną słodyczą białek i kruchego ciasta. Pleśniak to ciasto, które z powodzeniem można podawać zarówno na co dzień, jak i podczas ważniejszych uroczystości. Spróbuj naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przygotować to wyjątkowe ciasto w domu. Smacznego!

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  • Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i wyrób palcami, aż powstaną drobne grudki.
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka odstaw na później.
  • Dodaj 150g cukru i cukier waniliowy do ciasta. Szybko zagnieć i podziel na trzy części.
  • Do jednej części ciasta dodaj kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części ciasta włóż do lodówki na około 30 minut.
  • W międzyczasie umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
  • Wyjmij jedną część jasnego ciasta z lodówki i równomiernie wyłóż na spodzie formy.
  • Na ciasto wyłóż połówki śliwek, stroną przecięcia do dołu.
  • Drugą część jasnego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłóż na śliwkach.
  • Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier.
  • Rozsmaruj ubite białka na cieście.
  • Na wierzch zetrzyj ciemne ciasto z kakao.
  • Piecz w piekarniku przez około 50 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.