Uwielbiam pleśniaka, i robię go w różnych wersjach, na moim blogu można znaleźć już go z masą makową, z porzeczkami i teraz ze śliwkami. Za każdym razem jest pyszny, polecam.... przepis pod linkiem poniżej
🍴 Pleśniak ze śliwkami - Pyszne i Aromatyczne Ciasto
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400 kcal na porcję
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 6g
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 200g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 500g świeżych śliwek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przepis
Pleśniak ze śliwkami to doskonały wybór na każdą okazję, który zachwyci zarówno rodzinę, jak i gości. To ciasto łączy w sobie chrupiący spód, soczyste śliwki i delikatną piankę z białek, a dopełnia je aromatyczne ciasto kakaowe. Jego przygotowanie jest dość proste, a wynik końcowy z pewnością wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Świeże śliwki nadają ciastu wyjątkowego smaku i aromatu, a ich kwaskowatość idealnie współgra z delikatną słodyczą białek i kruchego ciasta. Pleśniak to ciasto, które z powodzeniem można podawać zarówno na co dzień, jak i podczas ważniejszych uroczystości. Spróbuj naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można przygotować to wyjątkowe ciasto w domu. Smacznego!
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i wyrób palcami, aż powstaną drobne grudki.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, a białka odstaw na później.
- Dodaj 150g cukru i cukier waniliowy do ciasta. Szybko zagnieć i podziel na trzy części.
- Do jednej części ciasta dodaj kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części ciasta włóż do lodówki na około 30 minut.
- W międzyczasie umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Wyjmij jedną część jasnego ciasta z lodówki i równomiernie wyłóż na spodzie formy.
- Na ciasto wyłóż połówki śliwek, stroną przecięcia do dołu.
- Drugą część jasnego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłóż na śliwkach.
- Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier.
- Rozsmaruj ubite białka na cieście.
- Na wierzch zetrzyj ciemne ciasto z kakao.
- Piecz w piekarniku przez około 50 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.