„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Nadziewany kurczak szparagami - prosty i wykwintny przepis na obiad
- Liczba porcji: 2
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 575 kcal
- Tłuszcz: 31 g
- Węglowodany: 3 g
- Białko: 72 g
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 12 szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis
Szukasz pomysłu na prosty, ale jednocześnie wykwintny obiad? Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego - nadziewany kurczak szparagami. To danie łączy w sobie delikatność piersi z kurczaka z wyrazistym smakiem szparagów okraszonych aromatem sera żółtego. Nadziewany kurczak szparagami to danie, które zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Szparagi dodają kurczakowi świeżości, a ser dopełnia całości, tworząc pyszne i sycące danie. Ten przepis jest prosty i szybki do przygotowania, jak również niskokaloryczny, dzięki czemu świetnie nadaje się na zdrowy obiad czy kolację. Kurczak zawija się ze szparagami i serem, a następnie piecze do zrumienienia. Po upieczeniu, mięso jest soczyste i pełne smaku. W towarzystwie ulubionych dodatków - kaszy, ryżu czy pieczonych warzyw, stworzy zdrowy i zbilansowany posiłek. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - gwarancja smaku i zdrowia!
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj blachę do pieczenia pokrywając ją papierem do pieczenia.
- Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż, ale nie przecinamy do końca. Otwieramy je jak książkę i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
- Każdą pierś kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Na jednym końcu układamy po 2 plasterki sera i 6 szparagów. Zwijamy pierś z kurczaka, utrzymując szparagi w środku.
- Kurczaki smarujemy oliwą z oliwek i układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy przez około 25 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony i złoty.
- Przed podaniem posypujemy pietruszką. Podajemy z ulubionymi dodatkami.