Kiełbasa żywiecka bez wędzenia - wersja mniej tłusta, to kolejny pomysł na pyszna domową wędlinę do kanapek
🍴 Lżejsza wersja kiełbasy żywieckiej - bez wędzenia
- Liczba porcji: 10
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 80 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 215 kcal
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 1 g
- Białko: 27 g
Składniki
- 2 kg chudej wieprzowiny
- 0,5 kg chudej wołowiny
- 2 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu czarnego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 5 ząbków czosnku
- 0,25 l wody
- jelita wieprzowe
Przepis
Kiełbasa żywiecka to prawdziwa perła wśród polskich wędlin. W naszym przepisie zakochają się nawet ci, którzy na co dzień dbają o linię. Prezentujemy mniej tłustą, ale równie smaczną wersję tej kiełbasy, która nie wymaga też wędzenia. Zamiast tego, pieczemy ją w piekarniku do momentu, kiedy nabierze złotego koloru. Chociaż przepis na kiełbasę żywiecką bez wędzenia jest nieco bardziej skomplikowany niż na tradycyjne wędliny, gwarantujemy, że warto poświęcić na niego czas. Dzięki odpowiedniej mieszance przypraw, mięso nabiera niesamowitego, intensywnego smaku i zapachu. To idealna propozycja na weekendowy obiad z rodziną lub na wieczór z przyjaciółmi. Kiełbasę można podać na ciepło, jako dodatek do ziemniaków i surówki, lub na zimno, jako element wiejskiej deski wędlin. Bez względu na okazję, ten przepis na pewno zaspokoi apetyty nawet najbardziej wymagających smakoszy!
- Rozpoczniemy od przygotowania mięsa. Wieprzowinę i wołowinę kroimy w kostkę o boku około 1 cm.
- Przygotowujemy mieszankę przypraw. W misce łączymy sól, pieprz czarny, majeranek, słodką paprykę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku, dodajemy do przypraw.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby mięso dobrze przesiąkło przyprawami.
- Po tym czasie mięso przekładamy do maszynki do mielenia mięsa i mielimy na największych oczkach.
- Mielone mięso przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- W międzyczasie namaczamy jelita w ciepłej wodzie, usuwając nadmiar soli.
- Kiedy mięso jest już ugotowane, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Przystępujemy do faszerowania. Mięso przekładamy do napełniacza kiełbas, na którym umocowane jest nałożone wcześniej jelito. Napełniamy powoli, masując jelito, aby wyeliminować powietrze.
- Kiedy jelito jest już w pełni napełnione, zawiązujemy je na końcach i układamy na blasze w jednym rzędzie.
- Kiełbasę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut lub do momentu, aż nabierze złotego koloru.
- Gotową kiełbasę żywiecką bez wędzenia wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.