Przepis na prosty deser brzoskwiniowy w pucharkach! To deser ze świeżymi brzoskwiniami, galaretką i brzoskwiniowym serkiem. Brzoskwiniowy deserek w kubeczkach będzie idealną propozycją na każdą okazję, a szczególnie sprawdzi się w cieplejsze dni, ponieważ jest lekki i orzeźwiający. Jak zrobić deser w kubeczkach z brzoskwiniami? Ten deser składa się z kilku szybkich w przygotowaniu warstw – są to: pokruszone biszkopty, które dodają chrupkości i pysznie dopełniają całość, brzoskwiniowy serek, czyli ser z wiaderka z dodatkiem brzoskwiniowej galaretki – ta warstwa smakuje jak delikatny sernik bez pieczenia, warstwa ze świeżą brzoskwinią i galaretką, czyli orzeźwiający akcent! Dokładne proporcje składników i przepis …
🍴 Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką - idealny na letnie popołudnie!
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 180 kcal
- Tłuszcze: 7 g
- Węglowodany: 24 g
- Białko: 1 g
Składniki
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
Przepis
Ten pyszny i orzeźwiający deser to idealna propozycja na letnie popołudnie. Słodko-kwasowate brzoskwinie otoczone w soczystej galaretce, a do tego delikatna, waniliowa śmietana... Czy może być coś lepszego? Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie. Dodatkowym atutem jest to, że jest to potrawa, którą można przygotować wcześniej i serwować, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Świetnie sprawdzi się jako lekki deser po obiedzie czy słodka przekąska podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi. Jego piekne, kolorowe warstwy prezentują się przepięknie w szklanych pucharkach, co sprawia, że to danie będzie także wspaniałą ozdobą każdego stołu. Serwując ten deser, z pewnością zaskoczysz i zadowolisz swoich bliskich!
- Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając do tego syropu z puszki brzoskwiń.
- Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i dodajemy do schłodzonej już, ale jeszcze nie zastygniętej galaretki.
- Przygotowane w ten sposób galaretki z brzoskwiniami przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym.
- Układamy ubitą śmietanę na wierzch naszych już zastygniętych galaretek w pucharkach i dekorujemy brzoskwiniami.
- Podajemy schłodzone. Smacznego!