Ten przepis na zawijany chleb z przecierem pomidorowym i cheddarem jest świetnym pomysłem jako chleb do grilla! Chleb idealnie będzie pasować do grillowanych dań i lekkich grillowych sałatek. Chlebek przygotujesz w bardzo prosty sposób. Należy wyrobić ciasto na chleb, a wyrośnięte rozwałkować i posmarować pastą przygotowaną z przecieru pomidorowego, soli, wędzonej papryki, czosnku granulowanego, oregano i masła. Całość posypujemy jeszcze startym cheddarem i zawijamy – najpierw jak roladę, a później przekrawamy wzdłuż i tworzymy wianek. Gotowy chleb jest niezwykle aromatyczny i smakuje znakomicie! Dokładne proporcje składników i przepis na pomidorowy chleb do grilla znajdziesz poniżej. Przepis na chleb do grilla …
🍴 Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem - śmierć dla kubków smakowych
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 390 kcal
- Tłuszcze: 19 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 15 g
Składniki
- 2 bagietki
- 2 świeże pomidory
- 200 g sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- papryka słodka do smaku
- papryka ostra do smaku
- 2 łyżki masła
Przepis
Zachęcam do wypróbowania przepisu na Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem. To pyszny, niecodzienny dodatek do mięs, który z pewnością zachwyci waszych gości na następnej grillowej imprezie. Pasożyt warstw smaku jest nie do przeoczenia. Świeże pomidory dodają soczystości, ser cheddar wprowadza kremową gładkość, a czosnek i przyprawy pięknie uzupełniają smak. Preparat jest tak prosty, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z nim. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka prostych składników i około 20 minut. Chlebki są pięknie kruche i aromatyczne - doskonałe do podawania z grillowanym mięsem, kiełbaskami lub warzywami. Biorąc pod uwagę niewielki koszt i łatwość przygotowania, to danie jest idealne na każdą okazję. Czy jest coś lepszego niż siedzenie na dworze, ciesząc się dobrym jedzeniem i towarzystwem najbliższych? Właśnie dlatego przedstawiam Wam ten przepis. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym miłośnikiem grillowania, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, ten chleb z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych na grilla. Smacznego!
- Rozgrzewamy grill. Bagietki kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm.
- Świeże pomidory kroimy w kostkę, a ząbki czosnku pressujemy.
- W miseczce mieszamy masło, posiekane pomidory, przeciśnięty czosnek, sól, słodką i ostrą paprykę.
- Każdy kawałek bagietki smarujemy przygotowanym masłem, a następnie układamy na nim plasterki sera cheddar.
- Chlebki układamy na grillu i grillujemy przez około 10-15 minut, do momentu, kiedy ser się rozpuści i chlebki będą lekko zarumienione.