Ciasto METROWIEC-stary, rewelacyjny przepis (pyszne dwukolorowe ciasto z kremem i polewą) +FILM

Katarzyna
Ciasta
18.04.2024 18:08
Ciasto METROWIEC-stary, rewelacyjny przepis (pyszne dwukolorowe ciasto z kremem i polewą) +FILM

Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis ze starego zeszytu na ciasto Metrowiec. Co to za ciasto? Jest to ciasto składające się z dwukolorowych kromeczek przełożonych kremem. Dlaczego metrowiec? Bo wychodzi bardzo długie. Pieczemy dwa ciasta-jasne i ciemne w takich samych keksówkach, potem kroimy je na kromeczki i przekładamy kremem naprzemiennie kolorami. Powstają dwa długie ciasta, gdyby je położyć w linii prostej miałyby ok metr stąd nazwa ciasta. Metrowca kroimy pod skosem tak, że powstają nam kawałki ciasta w dwóch kolorach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2024/04/ciasto-metrowiec-stary-rewelacyjny.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto METROWIEC - stary, rewelacyjny przepis (pyszne dwukolorowe ciasto z kremem i polewą) +FILM

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 350 kcal
  • tłuszcze: 20 g
  • węglowodany: 35 g
  • białko: 5 g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • Na krem:
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g czekolady deserowej do polewy

Przepis

Jeżeli jesteś fanem starej, dobrej polskiej kuchni, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis na ciasto Metrowiec. To pyszne, dwukolorowe ciasto z kremem i polewą czekoladową, które z pewnością zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością Cię zaskoczy. Proces pieczenia to czysta przyjemność, a aromat, który unosi się w kuchni, jest po prostu nieodparty. Przygotowanie tego ciasta to także doskonała okazja do zaangażowania w proces całą rodzinę. Bawcie się dobrze podczas jego przygotowywania, a potem cieszcie się każdym kęsem tej pysznej, domowej słodkości. Spróbuj przepisu już dziś i ciesz się smakiem prawdziwego, domowego ciasta!

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto rozłóż na blasze i piecz około 20 minut. Następnie ostudź.
  • Przygotuj krem: żółtka utrzyj z miodem, dodaj miękkie masło i całość dokładnie zmiksuj.
  • Ciasto pokrój na paski i przekładaj kremem, przekładając jasne i ciemne ciasto na przemian.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.