Sałatka ze szparagami i tuńczykiem

Kasia
Sałatki
17.04.2024 14:20
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem

Pokazały się już w sklepach szparagi więc nie mogłam sobie odmówić i kupiłam, tym bardziej, że były w dobrej cenie. Postanowiłam zrobić sałatkę, taką lekką, pyszną i sycącą. Wyszło genialnie! posmakowała wszystkim i nie można było przestać ją jeść...Polecam...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2024/04/saatka-ze-szparagami-i-tunczykiem.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Pyszna Sałatka ze Szparagami i Tuńczykiem - Idealna na Letni Obiad!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 25g

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 15 szparagów
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Ta sałatka ze szparagami i tuńczykiem to przepyszna i niezwykle zdrowa propozycja na letni obiad. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy K, C, A oraz żelazo. Tuńczyk dostarcza białka i zdrowych tłuszczów, podobnie jak awokado. Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Cytrynowy sos doskonale podkreśla smak składników, a całość jest niezwykle sycąca. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste i szybkie, więc nawet jeśli nie masz dużo czasu, możesz szybko przygotować zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli szukasz lekkich, zdrowych i smacznych przepisów na lato, ta sałatka ze szparagami i tuńczykiem jest dla Ciebie! Wypróbuj nasz przepis - jesteśmy pewni, że Ci się spodoba!

  • Rozgrzej wodę w garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej szparagi i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie, odcedź szparagi i sparz je zimną wodą.
  • Podczas gdy szparagi się gotują, umieść tuńczyka w misce i rozerwij go na mniejsze kawałki.
  • Sałatę lodową umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do miski z tuńczykiem.
  • Pomidorki cherry przekrój na pół i dodaj do miski. Awokado obierz, pokrój na kawałki i dodaj do sałatki.
  • Przygotuj sos mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj ugotowane szparagi na wierzch sałatki i podawaj.