Świąteczne polędwiczki z pieczarkami

Beata
Obiad
05.03.2024 6:23
Świąteczne polędwiczki z pieczarkami

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/03/swiateczne-poledwiczki-z-pieczarkami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Świąteczne polędwiczki z pieczarkami - Idealne danie na rodzinny obiad

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 400 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 8 g
  • Białko: 50 g

Składniki

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Przepis

Przedstawiamy przepis na niezwykle aromatyczne polędwiczki z pieczarkami - danie, które zachwyci Twoje taste-buds i stanie się gwiazdą Twojego świątecznego stołu. Mięso jest soczyste i delikatne, a pieczarki nadają potrawie niepowtarzalnego smaku. Prostota wykonania oraz uczciwa cena składników to dodatkowe atuty. Polędwiczki z pieczarkami to danie, które niewątpliwie warto wprowadzić do swojego repertuaru świątecznych potraw. Używamy tylko najprostszych składników, które możesz znaleźć w lokalnym sklepie, a jednak efekt końcowy jest zdumiewający. Delikatne mięso polędwicze, aromatyczne zioła i sos z białego wina tworzą kombinację, której nie da się zapomnieć. Wypróbuj nasz przepis i zaskocz swoich gości swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Smacznego!

  • Polędwiczki kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 15 minut, aby mięso nabrało smaku.
  • Cebulę i czosnek siekamy drobno, pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki, czosnek i dusimy na małym ogniu.
  • Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z obu stron na mocnym ogniu, aby się zarumieniły. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy wino i duśmy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
  • Po upływie tego czasu dodajemy pieczarki i cebulę do mięsa, dodajemy tymianek, rozmaryn i dusimy kolejne 5 minut. Pod koniec doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.
  • Gotowe polędwiczki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.