Świąteczne kotleciki mielone z niespodzianką

Beata
Obiad
05.03.2024 7:21
Świąteczne kotleciki mielone z niespodzianką

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/03/swiateczne-kotleciki-mielone-z.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Świąteczne kotleciki mielone z niespodzianką

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 40 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Białko: 28 g

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego mieszane
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 szklanki suszonej śliwki
  • 1/2 szklanki krojonego boczku

Przepis

Te świąteczne kotleciki mielone z niespodzianką stanowią idealny dodatek do tradycyjnego stołu świątecznego. Mielone, aromatyczne mięso wymieszane z delikatnym majerankiem i papryką, wypełnione suszoną śliwką i kawałkiem boczku - to połączenie smaków po prostu rozpływa się w ustach! Co więcej, ten przepis jest naprawdę prosty do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem. Możesz podać te kotleciki jako przystawkę, danie główne lub nawet jako element bufetu na świątecznym przyjęciu. Bez względu na to, jak zdecydujesz się je podać, jedno jest pewne - będą one hitem na każdym świątecznym stole. Więc nie czekaj, przekonaj się sam, jak proste i smaczne może być przygotowanie tych świątecznych kotletów mielonych z niespodzianką!

  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni z dwoma łyżkami masła do momentu, gdy stanie się złotobrązowa.
  • Śliwki i boczek kroimy w drobną kostkę.
  • Mięso mielone mieszamy w dużej misce z podsmażoną cebulą, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
  • Kiedy składniki są dobrze wymieszane, dodajemy do masy mięsnej śliwki i boczek i ponownie mieszamy.
  • Formujemy z masy mięsnej niewielkie kotleciki i układamy je na natłuszczonym blachy do pieczenia.
  • Kotleciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, do momentu, gdy staną się złotobrązowe.
  • Podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami.
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook