Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej

Beata
Sałatki
22.02.2024 8:25
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/02/surowka-obiadowa-z-kapusty-pekinskiej_22.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Chrzanowa surowka z kapusty pekińskiej - idealne dodatek do obiadu!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 60kcal
  • Białko: 2g
  • Węglowodany: 14g
  • Tłuszcz: 0g

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Ta prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej to idealne urozmaicenie każdego obiadu. Bez dodatku tłuszczu, o niskiej zawartości kalorii, jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Marchewka dodaje jej słodyczy, a chrzan - pikantności, dzięki czemu smaki są zrównoważone i nie nudzą się szybko. Dodajemy do niej jeszcze ocet jabłkowy, który doskonale podkreśla smak warzyw oraz sól i pieprz. Jest bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy pokroić kapustę, utrzeć marchewkę i zmieszać wszystko z resztą składników. Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce - chrzan ma wtedy czas, żeby 'przegryźć' się z innymi składnikami. Ta surówka sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb, ale również jako samodzielna przekąska. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.
  • Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski z warzywami dodajemy słoiczek chrzanu, cukier, ocet, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • Surówka jest gotowa do podania. Smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.